Sidan innehåller annonslänkar

Menageri Serveringsskål 24,5 cm Ek


Jämför produkt Menageri Serveringsskål 24,5 cm Ek online innan du handlar. Vi har samlat nödvändig information om produkten Menageri Serveringsskål 24,5 cm Ek i kategorin Salladskålar här hos oss.

Produktinformation

Serien Menageri från Kay Bojesen designades redan på 1940-talet och består av eleganta bruksföremål av trä som passar perfekt för vardaglig användning. Den här skålen är svarvad och ekträets ådring ger den ett levande och unikt utseende.

Perfekt till sallad eller som fruktskål. Matcha gärna med andra delar ur samma serie. .

Från kunskapsbanken

Ekeby

Ekeby är ett av Sveriges vanligaste ortnamn och kan bland annat syfta på:

Kay

Kay var en hjälte i keltisk mytologi som inlemmades i sagorna kring kung Arthur. I Culwch ag Olwen kallas han Cei eller Cai och är en mycket skicklig hjälte som överglänser de andra av Arturs krigare vid flera tillfällen. Sir Kay var Arthurs fosterbror och son till sir Hector. I en mycket vanlig version av händelseförloppet när Arthur drog svärdet Excalibur ur stenen, var det för att hjälpa Kay som hade glömt sitt svärd inför en tornering eller liknande. (Enligt någon variant skulle den där torneringen avgöra vem som skulle bli kung över Britannien eftersom ingen av tronpretendenterna hade lyckats dra Excalibur, vilket var det verkliga provet.) När Arthur hade dragit Excalibur blev han erkänd som kung. Kay och Hector var de första som knäföll för honom, vilket han upplevde som ganska obehagligt eftersom de ju var hans familj. När Arthur hade blivit kung flyttade Kay hem till honom i Camelot och fick som jobb att organisera alla vardagssysslor. Han körde ganska hårt med Gareth när denne kom dit. I de flesta versioner av legenden är Kay hederlig, men i en variant är han raka motsatsen. Han mördar Arthurs son Loholt, blir fördriven från hovet och allierar sig med Arthurs fiender.